یک تحلیلگر فضای مجازی و فناوریهای فرهنگی گفت: شبکههای اجتماعی خارجی باید بازگشایی و نیاز کاربران این شبکهها پاسخ داده شود.
سهیل تقوی، تحلیلگر فضای مجازی، در گفتوگو با خبر۲۴ پیرامون مسدودسازی برخی شبکههای اجتماعی گفت: شبکههای اجتماعی خارجی باید با یک سیاست درستی بازگشایی و به نیازی که کاربران به این شبکهها دارند پاسخ داده شود. اینکه کدام شبکهها باز و کدام شبکهها بسته بمانند و اینکار با چه سیاستی و در چه بازه زمانی صورت بگیرد، بحث مفصل دارد.
وی افزود: در وهله اول به نظر میآید که ما ناگزیریم این کار را انجام دهیم و سیاست درست این است و ادامه وضعيت فعلی که کل شبکههای اجتماعی خارجی تقریباً بسته است عقلایی و منطقی نیست.
تقوی بیان کرد: بحث کیفیت اینترنت را باید به پهنای باند داخل و خارج از کشور تفکیک کنیم. نمیتوانیم بگوییم پهنای باند داخل و خارج هر دو پایین آمده است؛ چون پهنای باند داخل کشور در چند ماه اخیر بهتر از قبل شده است.
تحلیلگر اظهار داشت: قطعاً استفاده از اینترنت خارج از کشور به علت فيلترينگ و شرایط چند ماه اخیر کشور کاهش محسوسی داشته و شبکههای اجتماعی و به تبع آن سایتهای دیگر هم به دلیل محدودیتهای اعمال شده دچار محدودیت شده است. این محدودیتها اوایل مشکلات بیشتری ایجاد میکرد و به مرور کمتر شد اما به نظر من پهنای باند داخل کشور و سرویسهای داخلی مختلف نه تنها کاهش نیافته بلکه حتی بهتر از قبل هم شده است.
وی توضیح داد: آن قسمت از پهنای باند خارج که شبکه کشور را مشغول میکرد و حجم ۵۰ تا ۶۰درصد به بالایی که شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام اشغال کرده بودند اکنون آزاد شده و طبیعتاً حجم ترافیک پهنای داخلی باز شده است. شبکههای داخلی بیشتر در دسترس هستند و برای همین نمیتوان گفت اینترنت کلاً محدود شده است.
تقوی خاطر نشان کرد: شاید نتوان گفت در کوتاه مدت چشمانداز اینترنت و فضای مجازی چگونه خواهد بود تا بتوان مشکل را از ریشه حل کرد اما بهطور کلی یک مسأله که از مدتها قبلتر هم وجود داشت این است که ما بهطور کل مشکل پهنای باند خارج از کشور را از قبل هم داشتیم.
وی ادامه داد: ما مدام مصرفکننده شبکههای اجتماعی خارج از کشور بودیم و طبیعتاً هرچه تعداد کاربرها رشد میکرد و مصرف و وابستگی به شبکههای اجتماعی خارج افرایش پیدا میکرد ترافیک نیز افزایش مییافت و دولت مجبور بود روز به روز پهنای باند بیشتری را از خارج خریداری کند.
این کارشناس با اشاره به لزوم اقدام شورای عالی فضای مجازی برای دریافت مجوز از وزارت ارتباطات برای خرید پهنای باند بیشتر گفت: این شورا هم طبق سیاستهای خود که به نظرم سیاستهای درستی است و مطابق با سیاستهای کلان کشور است، اجازه افزایش بیرویه پهنای باند خارج از کشور را نمیداد و تأکید میکرد که اولویت باید با داخل کشور باشد نه اینکه مدام به سراغ خرید پهنای باند از خارج و اینترنتفروشی برویم. از این اقدام فقط اپراتورها سود آن را میبردند و مشکلات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از این اقدام نیز جداگانه در نظر گرفته میشد.
وی اذعان کرد: این مشکل سالها وجود داشت و نیازی که کاربران برای پهنای باند داشتند توسط شرکت زیرساخت که متولی خرید پهنای باند از خارج بود بهطور کامل پاسخ داده نمیشد و این اشباع پهنای باند مشکل کسری را در شبکهها ایجاد میکرد.
تقوی در خصوص علت کاهش پهنای باند اینترنت اظهار داشت: تقریبا بیشتر پهنای باند اینترنت ما رمز شده است و سیاستهای جدید فیلترینگ که در این چند ماه اعمال شده کل این شبکههای رمز شده را دچار اختلال میکند.
وی با تاکید بر لزوم اجرای فیلترینگ هوشمند به عنوان راهکار رفع مشکلات اینترنتی در بلند مدت گفت: باید فیلترینگ، هوشمندتر شود تا مشکلاتی که برای شبکههای غیرفیلتر هم ایجاد شده را رفع و مورد نقطهزنی دقیقتر قرار دهد تا اگر قرار شد شبکه یا سایت خاصی بسته شود، سایر شبکهها و سایتها از فیلترینگ آن سایت خاص دچار اختلال نشوند.
این کارشناس در پایان خاطر نشان کرد: این اقدام، بحثهای فناورانه و دانش خاص خود را میطلبد اما در کوتاه مدت نمیتوان راهکار خاصی برای رفع این مشکل ارائه کرد مگر اینکه حجم فیلترینگ کاهش پیدا کند.