برگزاری جشن ۱۰ کیلومتری غدیر در تهران و دیگر شهرهای کشور، همزمان با استقبال گسترده خانوادهها از آن، نشان داد که چه ظرفیت عظیمی به لحاظ مناسکی و آیینی برای توسعه فرهنگ شیعه در کشورمان وجود دارد.
به گزارش خبر۲۴، برگزاری جشن ۱۰ کیلومتری غدیر در تهران و دیگر شهرهای کشور، همزمان با استقبال گسترده خانوادهها از آن، نشان داد که چه ظرفیت عظیمی به لحاظ مناسکی و آیینی برای توسعه فرهنگ شیعه در کشورمان وجود دارد.
فرهنگ شیعه در طول تاریخ به سبب آیینهای خودجوش مردمی زنده مانده است؛ از عزاداریهای محرم گرفته تا شادیها در اعیاد. همین ظرفیت عظیم، برای قرنها، در میان ظلم حکومتها، فرهنگ شیعه را استوار و قدرتمند نگاه داشته است.
تعزیهخوانی ها و یا حرکت دستههای عزاداری در محرم، به اندازهای پرشور و گسترده بود که حتی منتهی به تغییر حکومت در ایران شده و پادشاهان بیاعتقاد به آموزههای اسلامی را وامیداشت که حتی در ظاهر، خود را دیندار نشان دهند.
اما ویژگی فرهنگ شیعه تنها پایبندی به سنتها و مناسک آیینی گذشته نیست و در حال حاضر هم ظرفیت بالای نمادسازی و ایجاد مناسک پرشور معنوی دارد.
نمونه جدید آن، احیای سنت پیادهروی اربعین در عراق و یا سنت عیدانه غدیر است که به لطف همراهی خانوادهها، به سنتهایی عظیم بدل شده و میرود که در دل تاریخ جاودانه شود.
اگر در تاریخ عاشورای حسینی را به حرکت میلیونها عزادار در خیابانها میشناسند، حالا عید غدیر هم به زمان شادی شیعیان و دورهمی بزرگ خانوادهها در خیابانهای شهر تبدیل شده و این سنت نیز جاودانه خواهد شد.
این منسک که برآمده از معنا و مفهوم مناسبتهای تاریخی است، به نسل جوان فرصت میدهد تا درکی عمیقتر نسبت به معنای مناسبتهای ویژه داشته و به خوبی فلسفه نهفته در هر روز را فهم کند.
به این ترتیب واقعه غدیر حالا در چارچوب جشنهای خیابانی، بازتولید معنایی شده و این حرکت به نهادینهسازی فرهنگ غدیر که آمیخته با فهم ولایت است، کمک خواهد کرد.