دیروز در شرایطی شورای رقابت اعلام کرد که قیمت خودروها هیچ تغییری نمی کند که تمام المان های قیمت گذاری خلاف آن را نشان می دهد.
به گزارش خبر24، زمانی که شورای رقابت برای اولین بار لیست قیمت خودروهای بازار را اعلام نمود، گفته شد که قیمت ها بر اساس صورت های مالی شش ماهه نخست سال گذشته تنظیم شده اند و می توانند با توجه به شرایط، به روز رسانی شوند. به عبارت ساده تر قیمت هایی که در لیست شورای رقابت دیده می شد، از تورم حاکم بر اقتصاد کشور عقب تر بود. در لیست منتشر شده توسط شورای رقابت پنج محصول سایپا قیمت نداشتند و مشتریان سرگردان مدت ها بلاتکلیف مانده بودند و خودروهای انتخابی آن ها قیمت گذاری نشده بود. سرانجام دو روز گذشته قیمت محصولات سایپا اعلام شد و قیمت هایی نجومی را برای این محصولات شاهد بودیم. قیمت های اعلام شده برای محصولات سایپا نشانه ای بسیار واضح برای افزایش قیمت تمامی خودروها است اما دیروز سپهر دادجوی توکلی، مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت، اعلام کرد که قرار نیست افزایش قیمت را برای خودروها داشته باشیم!
تناقض های لیست قیمت شورای رقابت
همانطور که گفته شد در لیست قیمت قبلی شورای رقابت صورت های مالی ۶ ماهه نخست سال گذشته مبنای محاسبه قرار گرفت. اما برای ۵ محصول جدید سایپا صورت های مالی جدید و روز محاسبه شده است. در لیست ارائه شده قیمت شاهین اتوماتیک یا همان شاهین CVT حدود ۵۴۶ میلیون تومان اعلام شده است. این نکته را هم در نظر داشته باشید که این قیمت بدون محاسبه مالیات و هزینه های جاری شماره گذاری است. از طرف دیگر قیمت تارا اتوماتیک در لیست قبلی شورای رقابت حدود ۴۹۰ میلیون تومان (با مالیات و هزینه های جاری) اعلام شده بود. با یک حساب تقریبی و سرانگشتی می توان به این نتیجه رسید که شاهین اتوماتیک حدودا ۱۰۰ میلیون گران تر از تارا اتوماتیک قیمت گذاری شده است. البته اهل فن می دانند که ساختار موتور و گیربکس تارا از شاهین جدیدتر و البته گران تر است و قاعدتا تارا باید گران تر باشد. این یعنی تناقضی فاحش در دو لیست شورای رقابت دیده می شود که تنها با افزایش مجدد قیمت ها برطرف خواهد شد.
چرا شورای رقابت با مردم صادق نیست؟
اینکه بررسی صورت های مالی جدیدتر سرانجام انجام می شود و قیمت های جدید قطعا با افزایش همراه خواهد بود بر کسی پوشیده نیست. با اعلام قیمت های خودروهای جدید سایپا حالا دیگر مثل روز روشن است که افزایش قیمت تمامی خودرو قطعی خواهد بود. اما چرا شورای رقابت نمی خواهد این موضوع را شفاف و صادقانه با مردم در میان بگذارد؟ پاسخ به این پرسش بسیار ساده است. شورای رقابت در نقش حلال چالش های بازار خودرو وارد صحنه شد و اتفاقا با عملکردی که داشت بازار را به سمت یک رکود بی سابقه و کاهشی سوق داد. حالا شرایطی به وجود آمده که این شورا باید تغییر نقش دهد و از تثبیت کننده بازار به عامل گرانی تبدیل شود. با هر منطق و رویکردی تمام المان ها و شواهد نشان می دهد که به زودی افزایش قیمت را خواهیم داشت. حتی شاید این رویه عدم صداقت شورای رقابت تا حدی پیش برود که این شورا عملا دیگر نقشی در قیمت گذاری خودرو نداشته باشد.
تاثیر اخبار بر افکار جامعه
شورای رقابت کاملا از تاثیر اخبار خودرویی بر بازار خبر دارد و به همین دلیل است که بصورت مداوم از عدم افزایش قیمت خودروها می گوید. بنظر می رسد وظیفه اصلی این شورا نه تعیین قیمت، بلکه کنترل مقطعی بازار خودرو است. شورای رقابت از یک طرف و وزارت صمت از طرف دیگر با انتشار اخبار قیمت و واردات تا به امروز بازار را کنترل کرده اند اما اخبار نمی تواند کنترل همیشگی را در پی داشته باشد. تحلیل ما در آخرین خودرو از اظهار نظر های امروز مدیر روابط عمومی مرکز ملی رقابت این است که فعلا این شورا قصد دارد تا به اظهار نظرهایی شبیه به دروغ مصلحتی ادامه دهد. اما چه مصلحتی در کار است؟ شاید مصلحتی در ابعاد انتخابات مجلس شورای اسلامی که میزان مشارکت مردم در آن ارتباط مستقیم با رضایت افکار عمومی جامعه دارد.