تاریخ انتشارسه شنبه ۱۷ بهمن ۱۴۰۲ - ۱۳:۴۰
آیدین اصلانی محقق ایرانی با توانایی و تلاش خود توانست بقای عمر بالای ۵ سال در مبتلایانی که استیج چهار سرطان دارند را رقم بزند.
امید به زندگی به بیش از ۵ سال در بیماران سرطانی
به گزارش خبر24، آیدین اصلانی دکترای حرفه‌ای پزشک عمومی، محقق و نخبه علمی به مناسبت روز جهانی سرطان در گفتگو با خبرنگار علمی خبر ۲۴ اذعان کرد: سرطان رشد غیرطبیعی سلول‌های تغییر یافته در بدن با توانایی حمله یا انتشار به سایر قسمت‌های بدن است که در واقع تومور سرطانی یک نوع بیماری است که در آن برخی از سلول‌های بدن بطور غیرقابل کنترلی رشد کرده و به سایر قسمت‌های بدن نیز گسترش می‌یابند.

اصلانی با بیان این سوال که سرطان چیست و چگونه اتفاق می‌افتد، گفت: دو فرآیند ثابت و اصلی وجود دارند که سلول‌هایی که روزانه میلیون‌ها میلیون‌ در بدن ما از بین می‌روند و سلول‌های جدیدی ساخته می‌شوند را کنترل می‌کنند که رفتاری خارج از آن رفتاری که به نفع کلیت بدن ما باشد را انجام دهند.

این محقق ایرانی با بیان اینکه: یکی از آن دو فرآیند ذکر شده، فرآیند تخریبی داخل خود سلول است که به آن آپوپتوز می‌گویند، تصریح کرد: در سلول‌، ژن‌هایی را که نباید داخل آن نباید ترجمه شود یا  پروتئین‌هایی که به اشتباه ساخته می‌شوند، پروتینی که نتیجه مخربی برای کلیت بدن داشته باشد و با این فرآیند فعال می‌شود و سلول دچار مرگ خود به‌ خودی می‌شود؛ این فرآیند مانند یک مزاحم است که در بدن راه می‌افتد و آسیب می‌زند.

وی در خصوص فرآیند دیگر افزود: یک فرآیند امکانی دیگر وجود دارد که بر روی سیستم ایمنی بدن انجام می‌دهد، مثلا در بیماری HIV، نقص سیستم ایمنی که به واسطه ایذر اتفاق می‌افتد شاهد این هستیم که سلول‌های مشخصی به نام CD4+ T و پروتئین CCR5 در گلبول‌های سفید به شدت کاهش پیدا می‌کند و اگر از یک حدی کمتر بشود فرد مستعد این می‌شود که انواع اقسام بیماری‌ها از جمله سرطان او را از پا درآورد.

اصلانی ادامه داد: سلول‌ها تا قبل از ایجاد سرطان، از طریق دو مکانیزم مطرح شده امکان خروج از روند عادی خود را ندارد اما عوامل متعددی که منجر به نقص در این دو فرآیند دفاعی می‌شود امکان ورود سرطان مهیا می‌کند. 

این نخبه ایرانی با بیان اینکه در کشورهای توسعه یافته فرآیند پیشگیری سرطان بهتر انجام می‌شود، اذعان داشت: امروزه سرطان بعد از بیماری قلب و عروق دومین شایعه مرگ و میر است که متفق القول همه معتقد هستند در آینده اولین علت خواهد بود.

وی در ادامه افزود: امروزه در جهان شاخص توده بدنی بالا یا همان اضافه وزن است و همچنین مصرف کم میوه و سبزیحات، مصرف بیش از حد دخانیات و الکل و فعالیت پایین بدنی خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌یابد.

این نخبه پزشکی سه مورد از عوامل ایجاد سرطان در بدن که بیشتر در کشور ما نسبت به نقاط دیگر جهان خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد را اینگونه بیان کرد که: اولین عامل نقش امواج است که در همه جای دنیا تکنولوژی موج چهارمی آن را پدید آورد و ما در تکنولوژی موج چهارم با افزایش ارتباطات از طریق امواج و ابزارهای آن نظیر وای‌فای، امواج رادیو تلویزیونی و ماهواره‌‌ها به‌ ویژه پازازیت‌ها که هنوز مشخص نیست که به چه میزان در ابتلا به سرطان‌ها تاثیر داشته و در آینده عوارض آن دیده خواهد شد.

اصلانی با بیان اینکه در کشورمان با پدیده‌ای روبرو هستیم به عنوان فِلرسوزی، گفت: دومین مورد احتمالی ابتلا به سرطان پدیده‌ای است که در حقیقت در ایستگاه‌های بهره برداری نفتی اتفاق میفتد که میزان فِلرسوزی در سال‌های اخیر از میزان گازی صادراتی کشور بیشتر است؛ یعنی ما بیشتر از گازی که صادر می‌کنیم، به این صورت هدر می‌دهیم، مثل مشعل‌هایی که شما در مناطق نفت خیز می‌بینید که یقینا سموم حاصل از سوزاندن این گازها در بیماری‌های سرطانی قطعا نقش دارد.

وی سومین موردی را که در بحث سرطان‌ها موثر است را مازوت سوزی یا همان نفت کوره بیان کرد که تقریبا به شکل سوختی هیدروکربنی است که در نیروگاه‌ها یا کارخانه‌ها از آن استفاده می‌کنند.

این محقق ایرانی با بیان اینکه مطالعه شاخص‌های جهانی نشان می‌دهد تقریبا در سال حدود یک تریلیون میلیارد دلار هزینه سرطان در جهان است، اظهار کرد: وقتی شاخص‌های دقیق‌تر کیفی را نگاه می‌کنیم در کشورهای کمتر توسعه یافته زیر ۳۰ درصد از مردم از خدمات پاتولوژی یا تشخیص سرطان برخوردارند و در کشورهای توسعه یافته هم به ۹۰ درصد می‌رسند و ما در جای خوبی قرار داریم بالاخص در دهه گذشته هر چقدر در شاخص‌های دیگر محقر بودیم در بحث بهداشت و درمان به شاخص‌های خوبی رسیدیم امروز در بحث در دسترس بودن خدمات مختلف دولتی اعم از پیشگیری، تشخیص و درمان سرطان در جایگاه خوبی قرار داریم.

اصلانی با این عنوان که در بحث سرطان دو موضوع داریم یکی کارهایی که می‌توان انجام داد برای پیشگیری تا مبتلا نشویم موضوع دوم غربالگری است، تصریح کرد: سرطان انواع متفاوتی دارد و اگر زود و در استیج پایین تشخیص داده شود درمان بر آن موفقیت آمیز می‌شود.

این پزشک جوان اذعان کرد: در مطالعات و تحقیقات خود در خصوص سرطان توانست بقای عمر بالای ۵ سال در مبتلایانی که گرید ۴ (استیج ۴) سرطان دارند را رقم بزند که با گذشت بیش از ۵ سال از ابتلای بیماران به سرطان که این بیماری به قسمت‌های دیگر بدن تهاجم و متاستاز داده شده است.

وی در خصوص دو تجربه خیلی موفق هم که در سال‌های اخیر از بیماری کنسر (سرطان) داشتیم خاطر نشان کرد: دو تا غربالگری در کشورمان بود یکی بحث سرطان روده و دومی بحث سرطان دهانه رحم بود که با تست خون مخفی در مدفوع برای تشخیص سرطان روده و با آزمایش HPV و یا تست پاپ اسمیر برای تشخیص سرطان دهانه رحم که خیلی موفقیت آمیز بودند؛ حتی اتفاق افتاد برای پیشگیری از سرطان دهانه رحم واکسن گارداسیل ۳ دُز که خانم‌ها تزریق می‌کنند که امکان شیوع را به شدت کاهش می‌دهد که متاسفانه در سال‌های اخیر این واکسن کمتر در دسترس خانم‌های کشورمان جهت استفاده قرار دارد.

این محقق ایرانی با بیان اینکه باید وزارت بهداشت با وزارتخانه‌های دیگر از جمله با وزارت آموزش و پرورش همگرایی داشته باشد، تصریح کرد: باید در کتب درسی دانش آموزان حداقل در دوران دبیرستان آموزش داده شود تا هر خانمی یاد بگیرد که چگونه خود را معاینه کند تا هرگونه توده یا موردی که بتواند آغازگر سرطان پستان و سرطان‌های دیگر را خودش تشخیص دهد؛ زیرا که با آموزش در مدارس یا رسانه‌ها افراد خودشان به موضوع حساس می‌شوند و تا قبل از اینکه دیر و درمان غیر ممکن شود به مراکز تخصصی مراجعه می‌کنند.

پایان پیام/
24-news.ir/vdcftjdycw6djva.igiw.html
ارسال نظر
نام شما
آدرس ايميل شما